Tom Dumoulin heeft geschiedenis geschreven: als eerste Nederlandse wielrenner wint hij de Giro d’Italia*. Maar wat was het spannend! Niet alleen liet hij het tot de laatste rit aankomen om van nummer 4 naar de koppositie te klimmen, het verschil in het eindklassement is alles behalve ruim te noemen. Hoe dichtbij kwam zijn concurrentie daadwerkelijk?

De top 5 van de Giro d’Italia 2017 eindigde binnen twee minuten van elkaar. Slechts 116 seconden zaten er tussen Tom Dumoulin en de nummer 5, Ilnoer Zakarin. En dat is op een totaaltijd van 90 uur, 34 minuten en 54 seconden (de winnende tijd van Dumoulin) minimaal te noemen.

Scorebordjournalist - Blog - Giro spannend - Visual 1

Zeker geen straatlengte voorsprong

De voorsprong van de Nederlander op zijn vier naaste concurrenten is eenvoudig om te rekenen van seconde naar meters. Met andere woorden: als de 3.609,1 kilometer een onafgebroken race was, op hoeveel meter achterstand kwamen Quintana, Nibali, Pinot en Zakarin dan binnen.

Wanneer we dit berekenen zijn er uiteraard veel zaken waar we geen rekening mee houden. Het is onmogelijk voor de renners om 3.600 kilometer onafgebroken te fietsen en zelfs als ze het wel konden was de gemiddelde snelheid een stuk lager geweest dan nu het geval was (Dumoulin reed de Giro in gemiddeld 39,84 km/uur). Maar voor deze berekeningen houden we daar even geen rekening mee. We pakken de eindtijd, afstand en gemiddelde snelheid zoals deze gemeten is tijdens de Giro d’Italia 2017.

Scorebordjournalist - Blog - Giro spannend - Visual 2

Zoals zichtbaar is in de berekening hierboven zou Quintana – de nummer 2 in het eindklassement – 343 meter achter liggen op Tom Dumoulin wanneer hij na ruim 90 uur over de finish zou rijden. Dat zou betekenen dat als de finish op de top van de Cauberg (beklimming van 800 meter) zou liggen, dat Quintana al halverwege de beklimming zou zijn geweest. Nibali zou daar net achter liggen (443 meter achter op Dumoulin) en Pinot zou zich net gaan opmaken voor de klim (852 meter achter op Dumoulin). Geen hele grote verschillen dus na zo’n lange koers.

Het minimale verschil in perspectief

Hoe klein de voorsprong van Dumoulin daadwerkelijk was kan je pas echt goed zien als je dit vertaald naar andere takken van sport. Ter vergelijking kijken we naar drie records: het werelduurrecord op de fiets van Bradley Wiggins, het wereldrecord marathon lopen van Dennis Kimetto en het wereldrecord 100 meter sprint van Usain Bolt.

Werelduurrecord wielrennen

We beginnen in dezelfde tak van sport als de Giro, het wielrennen. Sinds 7 juni 2015 heeft Bradley Wiggins het werelduurrecord in handen. In 60 minuten fietste de Brit 54,526 kilometer. Als de afgelopen Giro vertaald wordt naar deze recordpoging dan voelde Tom Dumoulin tot het laatste moment de hete adem van de concurrenten in zijn nek.

Scorebordjournalist - Blog - Giro spannend - Visual 3

Tussen Dumoulin en de nummer 5 in het klassement (Zakarin) zou welgeteld 19,4 meter hebben gezeten. Alle vijf de renners zouden in een treintje over het rechte eind reiden op het moment dat de klok één uur zou bereiken.

Wereldrecord marathon lopen

Op 28 september 2014 loopt de Keniaan David Kimetto tijdens de marathon van Berlijn een wereldrecord: 2 uur, 2 minuten en 57 seconden. Wat als Tom Dumoulin’s Giro d’Italia deze recordloop zou zijn geweest?

Scorebordjournalist - Blog - Giro spannend - Visual 4

Nairo Quintana, de nummer 2 in het klassement, zou op slechts 4 meter van de winnaar zijn geëindigd. Dit zijn twee à drie flinke stappen aan het eind van de race. De rest van de top 5 zou hier niet ver achter liggen: op 15 meter achterstand zouden we nummer 5 Zakarin al zien lopen.

Wereldrecord 100 meter sprint

Het kleinste verschil zien we uiteraard op de kleinste afstand: het wereldrecord op de 100 meter sprint voor mannen. Usain Bolt heeft dit record sinds 2009 op zijn naam, met een ongelofelijke 9,58 seconde. Als de verschillen uit de afgelopen Giro d’Italia de relatieve verschillen zouden zijn geweest tijdens deze recordrace, dan zou de fotofinish heel spannend zijn geweest.

Scorebordjournalist - Blog - Giro spannend - Visual 5

De nummer 5 in deze sprint zou op 3 duizendste van Bolt zijn geëindigd. Wanneer Bolt de 100 meter gelopen zou hebben, zou de nummer 2 één centimeter te kort komen voor het wereldrecord. In termen van de 100 meter sprint was Dumoulin dus 1 centimeter eerder over de finish dan Quintana.

Het is wel eens spannender geweest

De 31 seconde voorsprong die Tom Dumoulin in Milaan had op zijn concurrenten was dus zeker spannend te noemen. Dumoulin zelf durfde eigenlijk ook niet in zijn overwinning te geloven totdat de tijd van Quintana zwart-op-wit stond. Maar het is niet de spannendste Giro d’Italia ooit geweest. In 1948 won Fiorenzo Magni met slechts 11 seconden voorsprong op zijn naaste concurrent, Ezio Cecchi. En nog zeven andere Giro edities werden beslist door minder dan de 31 seconden van Dumoulin.

Scorebordjournalist - Blog - Giro spannend - Visual 6

Het was dan misschien niet het spannendste Giro eindklassement ooit, Tom Dumoulin heeft het wel tot de laatste etappe laten aankomen. Een tactiek die zich eigenlijk al optekende toen het rittenschema bekend werd gemaakt en we zagen dat de laatste rit een tijdrit zou zijn. Maar dat het ‘m uiteindelijk ook zou lukken, dat hadden niet veel mensen verwacht.

Hulde voor Tom Dumoulin, de eerste (mannelijk*) Nederlandse Grote Ronde winnaar in 37 jaar.

 


* De overwinning van Tom Dumoulin was een unicum binnen het mannen wielrennen en de eerste Grote Ronde overwinning in de laatste 37 jaar bij de mannen. In de Giro Donne (de vrouwen Giro d’Italia) is er al meermaals Nederlands succes geweest. Marianna Vos won de ronde in 2011, 2012 en 2014, Anne van der Breggen won de ronde in 2015


Uitgelichte foto: AP Photo/Antonio Calanni