Het einde van Roland Garros, het tweede Grand Slam toernooi van het jaar, nadert en we zien een groot verschil tussen het vrouwen- en mannentoernooi. Waar de favorieten bij de mannen hun status grotendeels waar maken, zijn het onbekende namen en laaggeklasseerde speelsters die het in het vrouwentoernooi tot de laatste dagen schoppen. Ook dit toernooi is een bevestiging dat het vrouwentennis onvoorspelbaarder is dan de mannelijke tegenhanger.

Meer vrouwen doen een gooi naar de top

Het lijkt de afgelopen jaren alsof de top van het vrouwentennis breder is dan bij de mannen. Op de ATP Tour gaat het geregeld over de ‘Grote Vier’: Andy Murray, Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer. Een select clubje waar maar weinig andere spelers tussen hebben kunnen komen. Slechts een blessure of vormcrisis bij één van de vier kon er echt voor zorgen dat een andere naam – nadrukkelijk Stan Wawrinka – zich echt kon mengen tussen deze spelers.

Bij de vrouwen zijn er meer speelsters met titelkansen en is de top van de ranglijst bereikbaarder. Serena Williams is zonder twijfel de sterkste speelster van de afgelopen jaren (12 Grand Slam titels en 236 weken op #1 sinds begin 2010), maar de fluctuatie is groter. Als we kijken naar de wereldranglijsten sinds begin 2010 zien we het volgende:

 • Bij de mannen is er 7 keer gewisseld van lijstaanvoerder, tussen 4 spelers (Murray, Djokovic, Nadal en Federer).
 • Bij de vrouwen is er 12 keer gewisseld, tussen 6 speelsters (S. Williams, Caroline Wozniacki, Kim Clijsters, Victoria Azarenka, Maria Sharapova en Angelique Kerber).

Ook als je kijkt naar de hoeveelheid verschillende Grand Slam winnaars sinds begin 2010 zie je dat de verdeling onder de vrouwen veel meer gefragmenteerd is dan bij de mannen.

Scorebordjournalist - Blog - Roland Garros - Visual 1

Roland Garros 2017 volgt hetzelfde patroon

Tijdens het tweede Grand Slam toernooi van 2017 zien we dat de bovenstaande bewering weer uit lijkt te komen: het vrouwentoernooi zorgt voor meer verrassingen dan het mannen toernooi. We pakken het verslag op vanaf de kwartfinales van zowel het vrouwen als het mannen enkelspel.

De laatste 8

Na de uitschakeling van Venus Williams in de achtste finale was één ding in het vrouwentoernooi zeker: er kwam een first time Grand Slam winnares. De overgebleven 12 speelsters (er moesten nog vier achtste finales gespeeld worden) hadden tot op heden geen van allen een Grand Slam titel op hun naam.

Na de uitschakeling van Venus Williams in de achtste finale was één ding in het vrouwentoernooi zeker: er kwam een first time Grand Slam winnares.

Bij de mannen zag dit er een stuk anders uit. Mede dankzij de 14 titels van Nadal en de 12 titels van Djokovic stond de teller voor de acht overgebleven mannen op 33 Grand Slam titels. Vijf van de acht hadden al een Grand Slam op hun naam: enkel Federer ontbrak van de zes spelers die sinds 2010 een grote prijs wonnen – hij sloeg Roland Garros überhaupt over om zich voor te bereiden op het gras en hardcourt seizoen.

Scorebordjournalist - Blog - Roland Garros - Visual 3

 

Los van het feit dat er meer oud-winnaars nog in het mannentoernooi zaten, zagen we ook dat de vooraf hoog ingeschaalde spelers de dienst uit maakte in dat toernooi. Veel meer dan bij de vrouwen. Enkel Milos Raonic kon zijn top-8 status niet waarmaken: hij verloor in de achtste finale van Pablo Carreño Busta.

Bij de vrouwen sneuvelde de hoog ingeschaalde speelsters al vrij snel. Een klein overzicht:

 • Nr. 1 Kerber verloor in de eerste ronde van Jekaterina Makarova.
 • Nr. 4 (en titelverdedigster ) Garbiñe Muguruza verloor in de achtste finale van Kristina Mladenovic.
 • Nr. 6 Dominika Cibulková verloor in de tweede ronde van Ons Jabeur.
 • Nr. 7 Johanna Konta verloor in de eerste ronde van Hsieh Su-wei.
 • Nr. 8 Svetlana Koeznetsova verloor in de achtste finale van Wozniacki.

Dit slagveld vol met toppers zorgde voor een hele scheve verhouding als je kijkt naar de gemiddelde ranking van de kwartfinalisten bij de vrouwen en bij de mannen: 17,9 om 6,5.

Scorebordjournalist - Blog - Roland Garros - Visual 2

De laatste 4

In het vrouwentoernooi verspreid het spelersveld zich steeds verder naar mate we dichterbij de finale komen. De twee hoogst geklasseerde en de twee laagst geklasseerde speelsters uit de kwartfinales wisten de laatste 4 te halen. En de loting maakt het alleen nog maar leuker: in de ene halve finale zien we de nummer 2 (Karolína Pliskova) van de wereld het opnemen tegen de nummer 4 (Halep), terwijl de andere halve finale een underdog strijd is tussen de nummer 31 (Timea Bacsinszky) en 47 (Jelena Ostapenko). Tezamen hebben deze overgebleven speelsters een gemiddelde ranking van 21.

Bij de mannen zien we iets heel anders. De nummer 1, 3 en 4 van de wereld plaatsen schaarde zich onder de laatste vier. De enige speler die zijn plicht niet vervuld is Djokovic, de nummer 2 van de wereld. Hij verliest – vrij fors – van Dominic Thiem. Aangezien de Oostenrijker ook zeer verdienstelijk de #7 van de wereld is, hebben we in het herentoernooi een gemiddelde ranking van 3,75 onder de halve finalisten.

Scorebordjournalist - Blog - Roland Garros - Visual 4

Het verlies van Novak Djokovic in de kwartfinale betekent ook dat het mannentoernooi 12 Grand Slam titels ziet verdwijnen van het totaal. Haal ook de US Open titel van Marin Cilic uit 2014 daar af – hij verloor van Wawrinka – en de vier halve finalisten hebben gezamenlijk nog 20 titels op hun naam.

De halve finale bij de vrouwen tussen Pliskova en Halep had nog een extra laag, aangezien dit ook de strijd om de #1 plek op de wereldranglijst was. De eerst genoemde had genoeg aan een overwinning op Halep, terwijl Halep op haar beurt het toernooi moet winnen om op maandag bovenaan te staan. Voor beide vrouwen een unicum. Ook hier zien we bij de mannen een heel ander beeld: van de halve finalisten heeft Nadal in zijn carrière al 141 weken bovenaan gestaan, terwijl Andy Murray momenteel aan zijn 31e week als lijstaanvoerder bezig is: een totaalscore dus van 0 om 172.

De finales

De snellere doorstroming van nieuw talent wordt in de finale van het vrouwenenkelspel belichaamd door Jelena Ostapenko. 20 jaar oud, ongeplaatst, nummer 47 van de wereld, speelde (en verloor) slechts drie WTA-finales in haar carrière. Aan de andere kant van het net zal zij zien staan Halep: ook pas 25 jaar oud, nummer 4 van de wereld en speelt pas haar tweede Grand Slam finale (in 2014 verloor ze de Roland Garros finale).

De mannen finale is een heel ander verhaal. Hier treffen oud-winnaars Nadal en Wawrinka elkaar. Het is dan ook een wereld van verschil tussen de mannen- en de vrouwenfinale. De gemiddelde ranking in de vrouwenfinale bedraagt 25,5, terwijl we bij de mannen als gemiddelde een 3,5 op de teller zien staan.

En ook de prijzenkast van de vrouwen en de mannen in de finale is erg verschillend. Waar de dames met 0 eerdere titels de baan betreden, hebben Warinka en Nadel tezamen 17 Grand Slam titels uit het verleden: Wawrinka 3 in totaal, Nadal de overige 14.

Twee geheel verschillende affiches voor het afsluitende weekend van Roland Garros, maar wel twee wedstrijden om naar uit te kijken om geheel eigen redenen.

Een titanenstrijd en een debutantenbal

Het affiche Nadal-Wawrinka is er eentje waar menig tennisfan voor het toernooi voor getekend zou hebben:  de onbetwiste gravelkoning van het circuit, die probeert als eerste man 10 titels op één Grand Slam toernooi te winnen tegen de man die de laatste jaren nadrukkelijk zijn best doet om van de ‘Grote Vier’ de ‘Grote Vijf’ te maken. Wawrinka speelde wat moeizame en spannende wedstrijden op weg naar de finale, Nadal walste over de ene na de andere tegenstander heen, zonder ook maar een minuut te lang op de baan te hoeven staan.

De geschiedenis is op vrijwel alle fronten in het voordeel van Nadal:

 • Hij staat met 15-3 voor in alle onderlinge duels.
 • Op Grand Slams leidt hij met 2-1.
 • Op gravel is de onderlinge stand 5-1.
 • De laatste ontmoeting (Monte Carlo 2016, op gravel) ging naar de Spanjaard: 6-1 6-4.

De onbetwiste gravelkoning van het circuit, die probeert als eerste man 10 titels op één Grand Slam toernooi te winnen tegen de man die de laatste jaren nadrukkelijk zijn best doet om van de ‘Grote Vier’ de ‘Grote Vijf’ te maken.

De vrouwenfinale daarentegen zullen niet veel mensen hebben opgegeven als de verwachte eindstrijd. De aanwezigheid van Halep is misschien niet totaal onverwacht gezien haar plek op de wereldranglijst, maar haar tegenstander is een grote verrassing. Hier geen head-to-head resultaten, de vrouwen ontmoeten elkaar voor het eerst op de baan. Wel enkele andere leuke feiten voor richting de finale:

 • Bij winst pakt Halep naast haar eerste titel ook de #1 op de wereldranglijst.
 • Halep kan in de voetsporen treden van haar landgenote Virginia Ruzici, die in 1978 Roland Garros op haar naam schreef.
 • Ostapenko kan de eerste Letse speler (incl. mannen) worden die een Grand Slam titel wint.
 • Beide dames zullen misschien licht vermoeid aan de finale beginnen: Halep’s laatste twee wedstrijden waren 3 setters, voor Ostapenko waren dit zelfs de laatste drie wedstrijden.
 • Wedkantoor Bet365 geeft je €1,30 terug voor elke €1 inleg op Halep, Ostapenko levert je €3,75 per ingelegde €1 op.

Welke vrouw en man er ook mogen winnen, het zal weer een titel met een verhaal worden. Nadal die ‘La Décima’ pakt, Wawrinka die misschien wel definitief tot de ‘Grote Vijf’ toe mag treden, Halep als nieuwe nummer 1 van de wereld op maandag of Ostapenko die haar eerste WTA-titel in stijl pakt. We zullen zien wat er allemaal van uit gaat komen tijdens het laatste weekend Roland Garros.