De grootste voetbaltransfer ooit staat sinds de zomer van 2016 op naam van de Fransman Paul Pogba. Voor €105.000.000 verhuisde hij van Juventus naar Manchester United. Een terecht bedrag? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het zou zomaar kunnen dat een andere speler voor het sluiten van de transferperiode deze zomer voor een nog groter bedrag verkast. Wie dit zouden kunnen zijn zoeken wij uit.

In het verleden behaalde resultaten

Om te kunnen benaderen wie er mogelijk deze transferperiode voor meer dan €105.000.000 gaat verhuizen moeten we eerst op zoek naar een factor waarmee we kunnen rekenen. Deze factor hebben we als volgt tot stand gebracht:

 • We nemen de 10 grootste transfers ooit (de transfer van Zidane zal niet in de berekeningen worden meegenomen, door het ontbreken van een marktwaarde).
 • Dan nemen we van de website Transfermarkt.nl de marktwaarde van deze spelers op het moment van hun transfers.
 • Uiteindelijk kijken we hoeveel de kopende clubs aan overwaarde hebben betaald voor deze spelers: het percentage boven de marktwaarde.

De berekening op basis van de top-10 transfers ziet er dan als volgt uit:

Scorebordjournalist - Blog - Record transfer - Visual 1

We gaan vanuit hier aan de slag met twee getallen:

 • De gemiddelde overwaarde die clubs betaalde: 53,3%.
 • De maximale overwaarde die een club betaalde: 76,4% (Neymar’s transfer naar Barcelona).

Wie wordt de nieuwe recordhouder?

We beginnen door te kijken naar de gemiddelde overwaarde: 53,3%. Met dit getal in het hoofd kunnen we kijken welke spelers met een transfer eventueel boven de €105 miljoen zouden uitkomen. Met een simpele rekensom kunnen we de minimaal benodigde marktwaarde berekenen:

€105.000.000 / 1,533 = €68.493.151

Met andere woorden: alle spelers met een marktwaarde boven de €68.493.151 zouden het record verbreken als de gemiddelde overwaarde gerespecteerd wordt. Wanneer we de marktwaardes van Transfermarkt.nl er bij pakken vormen de volgende 11 spelers de groep kanshebbers:

 • Messi, Barcelona – marktwaarde: €120 miljoen.
 • Neymar, Barcelona – marktwaarde: €100 miljoen.
 • C. Ronaldo, Real Madrid – marktwaarde: €100 miljoen.
 • Suarez, Barcelona – marktwaarde: €90 miljoen.
 • Griezmann, Atletico Madrid – marktwaard: €80 miljoen.
 • Pogba, Manchester United – marktwaarde: €80 miljoen.
 • Bale, Real Madrid – marktwaarde: €80 miljoen.
 • Lewandowski, Bayern München – marktwaarde: €80 miljoen.
 • Higuaín, Juventus – marktwaarde: €75 miljoen.
 • Hazard, Chelsea – marktwaarde: €70 miljoen.
 • Kroos, Real Madrid – marktwaarde: €70 miljoen.

Uitgaand van een overwaarde van 53,3% zouden de beoogde transfersommen voor deze 11 spelers er als volgt uit zien:

Scorebordjournalist - Blog - Record transfer - Visual 2

Een transfer van Messi, de speler met de hoogste marktwaarde, zou onder de gekozen omstandigheden maar liefst een bedrag van €184 miljoen met zich meebrengen. Een ruim record!

Aan de onderkant van de tabel zien we dat ook Eden Hazard en Toni Kroos het record zouden kunnen breken als er een club zou langskomen en de gemiddelde overwaarde zou bieden: met €107,3 miljoen zouden zij net aan recordhouder worden.

Prijzen rijzen de pan uit

Binnen de top-10 transfers aller tijden zagen we eerder dat met de transfer van Neymar – van Santos naar Barcelona – de grootste overwaarde gemoeid was. In totaal betaalde de Catalanen €88,2 miljoen voor een speler met een marktwaarde van €50 miljoen: een overwaarde van 76,4%.

Als een club wederom bereidt zou zijn om zoveel overwaarde op tafel te leggen, dan zijn er plotseling meer spelers die kans maken om de nieuwe recordhouder te worden. Om te zien welke spelers dit zijn moeten we opnieuw de minimale marktwaarde berekenen:

€105.000.000 / 1,764 = €59.523.809

De eerder benoemde lijst van 11 spelers kan dus worden aangevuld met alle spelers met een marktwaarde boven de €59.532.809. Dit betekent dat er 8 spelers bij komen:

 • Dybala, Juventus – marktwaarde: €65 miljoen.
 • De Bruyne, Manchester City – marktwaarde: €65 miljoen.
 • Aubameyang, Borussia Dortmund – marktwaarde: €65 miljoen.
 • Sanchéz, Arsenal – marktwaarde: €65 miljoen.
 • Agüero, Manchester City – marktwaard: €65 miljoen.
 • Koke, Atletico Madrid – marktwaarde: €60 miljoen.
 • Busquets, FC Barcelona – marktwaarde: €60 miljoen.
 • Benzema, Real Madrid – marktwaarde: €60 miljoen.

Met de maximale overwaarde van 76,4% als factor, zouden de mogelijke transfer bedragen van de genoemde spelers er als volgt uit kunnen zien:

Scorebordjournalist - Blog - Record transfer - Visual 3

De waardes variëren van €211,7 miljoen helemaal aan de top (Messi) tot €105,8 miljoen onderaan de lijst. Een wereld van verschil, maar alle bedragen zouden hiermee een nieuw record betekenen. Als er een club zo ver wilt gaan dat ze de overwaarde van Neymar’s transfer willen evenaren, dan zouden Koke, Busquets of Benzema zomaar de duurste speler ooit kunnen worden deze zomer.

Als er een club zo ver wilt gaan dat ze de overwaarde van Neymar’s transfer willen evenaren (76,4%), dan zouden Koke, Busquets of Benzema zomaar de duurste speler ooit kunnen worden deze zomer.

We zitten op de goede weg

Echt vuurwerk op de transfermarkt laat nog op zich wachten, maar clubs zitten zeker niet stil. Als we de 5 grootste transfers van deze periode (tot nu toe – 20 juni), er bij pakken zien we namelijk de volgende bedragen langskomen:

Scorebordjournalist - Blog - Record transfer - Visual 4

Gezamenlijk heeft dit vijftal een overwaarde van gemiddeld 89,4%. Bij de transfer van Ederson zien we zelfs dat Manchester City 233,3% meer heeft betaald dan de beoogde marktwaarde van de keeper!

Als deze lijn doorgetrokken wordt dan komt dat gehoopte vuurwerk vanzelf. Welke speler daar dan bij betrokken zal zijn is natuurlijk nog maar de vraag. Cristiano Ronaldo wordt na zijn belastingproblemen gelinkt aan een groot aantal clubs en is natuurlijk de grootste kanshebber: met een afkoopsom van €1 miljard in je contract kan je moeilijk voor minder dan €105 miljoen de deur uit gaan.

Maar ook genoeg andere namen uit onze shortlist worden nadrukkelijke in de media genoemd de laatste dagen. Lewandowski zou ontevreden zijn bij Bayern MünchenAubameyang zou terug onder de vleugels van Klopp kunnen kruipen, Sanchéz z’n huwelijk met Arsenal vertoonde vorig seizoen al de nodigde barstjes en zelfs over Agüero wordt gezegd dat hij wel eens weg zou kunnen gaan bij Manchester City.

We zullen moeten afwachten, maar een voorspelling over zoiets als dit doen is natuurlijk altijd leuk. Daarom hier die van ons…

Cristiano Ronaldo gaat het transferrecord dit jaar breken. Hij gaat terug naar Manchester United en zij zullen €160 miljoen* voor hem betalen: een overwaarde van 65%, ruim boven het gemiddelde waar we mee hebben gewerkt, maar nog ruim onder het maximale wat we hebben gezien in de top-10.

Nu afwachten en kijken of we goed zitten!

 


*De Gea en Morata zullen ook betrokken worden in deze transfer, maar gezien het feit dat zij allebei een marktwaarde hebben van €40 miljoen hebben strepen we die even tegen elkaar weg.
Marktwaardes van Transfermarkt.nl.
Transfersommen van Transfermarkt.nl en Wikipedia.